11 юни 2008

Единствената радост, която може да се купи с пари

На билета ми пише:

Циркът е единствената радост, която може да се купи с пари.


Не се сещам в момента за други радости, които можеш да си купиш с пари (може би шоколад ;) ), но циркът със сигурност си заслужава дори привидно високите цени на билетите.

Програмата започна с момче, гримирано като Гарвана, с черна дълга коса и разпокъсана тениска. Представи много интересна въздушна гимнастика с метален куб, който летеше във въздуха. Сигурно е от малкото хора, които знаят как се чувстват птиците.
Последва една италианка, която ни показа змиите си и как се пъха в миниатюрна стъклена кутийка О_o.
В програмата участваха семейство (може би) молдовци с две представяния - едното беше мъж и жена, които еквилибрираха върху и около метална пирамида. Второто беше мъжа и момченце, които изпълняваха интересни гимнастически упражнения като подвърляне във въздуха, балансиране един върху друг, салта и какво ли още не.
Две китайки ни взеха акъла като жонглираха с крака, въртяха и си подмятаха вази, маси и тем подобни.
Хита на вечерта май бяха италианска трупа с различни номера. Единият показа завидна смелост с балансирането си върху цилиндри на височина 5 метра... дори със завързани очи. Другият пък изкара ПЕТ лъва и един тигър (и то истински, не като онова кльощаво същество в зоопарка), които не изглеждаха много доволни от факта - ревяха, зъбеха се и замахваха с лапи. Но все пак си изпълниха номерата - прескачане, търкаляне...
Общият номер на италианците беше наречен "Цигански романс" (или нещо подобно), в който яздеха дресирани коне, мятаха ножове и брадви по дървена врата, на която е застанала девойка, късаха вестници от ръцете на девойките с бичове и подобни неща, които те карат да се чудиш колко ли плащат на момичетата ;)
Друга италианка пък ни показа подмятания на трапец, който се люлееше от единия край на цирка до другия.
Отново китайките, току-що завършили китайското цирково училище ни взеха акъла. Три от тях балансираха върху велосипед, като заемаха всякакви пози и накрая се покачиха една върху друга. После още една балансираше на дъска върху цилиндър, като същевременно я използваше за катапулт да изстрелва купички, балансирани върху главата й. По 1, 2, 3 и 4 наведнъж!
Програмата завърши с побъркващия номер на братя Балкански. Колелото на смъртта представлява това нещо, което се върти около средата си, а двамата братя тичат и правят акробатични изпълнения в кръговете. И на всичкото отгоре по едно време решиха да започнат да тичат по ВЪНШНАТА страна на кръговете... със завързани очи. И всичко това БЕЗ обезопасителни въжета - просто като детска игра. Наистина впечатляващо!
Да не забравяме и клоуните, които правиха сценки, жонглираха, караха велосипеди с едно колело и прекрасното им пуделче, което показа завидни гимнастически умения, не по-лоши от тези на молдовците ;)

Препоръчвам на всяко дете, независимо от възрастта си да посети цирка - ще изживее незабравими моменти под шапитото!

Няма коментари: